Keresőoptimalizálás

A honlapoknak a keresőeszközhöz való optimalizálása lényegében két folyamatból áll, az első során a weboldal építése vagy átalakítása olyan módon történik, hogy az bizonyos kulcsszavakra nézve maximálisan keresőbarát legyen, azaz megfeleljen a kulcsszavas Google-keresések szempontjainak; ez lényegében a honlapoptimalizálás. A másik folyamat során az adott honlap külső link-támogatás kap, amelynek lényege, hogy idegen webhelyekről kulcsszavas linkeket küldünk a céloldalra; ez a tevékenység lényegében linképítés. A kettő együtt: ha a keresőbarát weboldal megfelelően erős és szakszerűen felépített külső webtámogatást kap, általában jelentős mértékben előrébb mozdul a találati listákon. Ennyi a SEO = Google keresőoptimalizálás lényege.Játék - Irodalom - Nyelv

Szövegasszociációk: Irodalom, művészet, nyelv. Feladványok címekkel, nevekkel - szórejtvények

Társoldalak

az oldalakon hirdetési lehetőség:

JÁTÉK: póker kaszinó, sakk, go. francia kártya - honlap optimalizálás
Texas holdem póker kártyajáték
Játék marketing - kreatív játékok
Honlap-Seo, Mobil marketing sms
asszociációs játék feladványok
excel táblázat: bruttó-nettó

Honlapoptimalizálás - szövegírás

SEO Google projekt

META-SEO Arvisura sms kampány

Profi Excel táblázatok készítése és letöltése. Függvények bruttó és nettó jövedelem kiszámításához. PR-cikk megjelentetés ivóvíz fertőtlenítés és bruttó-nettó kalkulátor témájában.

 

A játékblog témája és optimalizációs keresési kulcsszavai: irodalmi játékok; irodalmi játékok gyerekeknek; kreatív játékok; adj király katonát; bábel torony; bábel tornya játék; kreatív játék; bábel torony játék; téli torony játék; hanoi tornyai; irodalmi asszociációk; asszociációs társasjáték; madzag átvevő játék; kreatív társasjátékok; mobil babel torony; tömeges logikai kreatív társasjáték; a rubik kocka története; adj kiraly katonat; kreatívjáték; online könyvletöltő oldalak; les fociban; vörösmarty petike; cs go ügyességi csoportok; kreativjáték; rubik labda; játékos irodalmi feladatok - műveltségi fejtörő, kvíz, mobilmarketing, télikertek, terasz beépítés, ajándék

Kreativitás - Játék - Logika

Kreativitás

Az alkotókészség, idegen és általánosabb értelmű kifejezéssel a kreativitás nem más, mint a személyiség bizonyos jellemzőinek olyan speciális összerendezettsége, amely az egyént olyan gondolati és cselekvési képességekkel ruházza fel, amelyek valaminek a létrehozására, megalkotására irányulnak. A kreativitás alkotói képességet és alkotói késztetést egyszerre hordoz magában, ami azt jelenti, hogy a kreatív személyiség nem az, aki szeretne létrehozni valamit, de erre kevéssé képes, és nem is az, aki képes lenne az alkotásra, de nehezen jut el a cselekvésig, hanem az, aki tud, akar és tesz.

A kreativitás nem csupán az alkotás során mutatkozik meg, hanem sok egyéb területen is (konstruktív probléma-megoldás különböző élethelyzetekben, a lehetőségek sokféleségét számba vevő konfliktus-kezelés, előrelátás, tervezési hajlam), megmutatkozik a magatartás és viselkedés egészén, a személyiség gondolati és gyakorlati aktivitásán.

A kreativitás nagyrészt genetikailag determinált képesség, de jelentős mértékben fejleszthető, kiváltképp gyermekkorban.

Logika

A logika részben egy tudományág, részben egy gondolkozási folyamat neve.

Első értelmében a logika az érvényes következtetések és bizonyítások, illetve az ezzel összefüggő filozófiai, matematikai, nyelvészeti, módszertani stb. kérdések tudománya. A logika tudománya mára elválaszthatatlanul összefonódott a matematikával.

Általánosabb, hétköznapibb értelemben a logika következetes gondolkodást, az ok-okozati összefüggések felismerésére való készséget, a problémák elméleti úton (feltételezések és végkövetkeztetések felállítása) történő megoldását jelenti.

A művészetben sokak szerint a logikánál fontosabb szerepet játszik az intuíció és az érzelmi töltet. Ugyanakkor pontosan tudjuk, hogy például Bach művei szigorú matematikai törvényszerűségek alapján épülnek fel, és a jelentős képzőművészeti alkotásokban is tetten érhetők a geometriai szabályok logikus, következetes alkalmazása. József Attila szállóigévé vált verssora szerint pedig éppenséggel: "A líra - logika".

A játék

A játék pedig az, ami a kreativitásba, logikába színt visz és életet lehet. Számos meghatározása és megközelítése létezik. Bizonyos felfogás szerint a játék az életfentartó ösztönök egyike. Vannak, akik a színlelés, alakoskodás művészetének tartják a játékot. 

Pszichológiai szempontból a játék tágabb értelemben az állatoknak és embereknek minden olyan élvezettel teli tevékenysége, amelyet maga a tevékenység fölött érzett öröm motivál, és nincsen közvetlen vonatkozása az életszükségletek kielégítésére. Ebben a megközelítésben a játéknak elsősorban feszültségoldó, örömszerző funkciója domborodik ki.

Nyilvánvalóan különbséget kell tennünk a gyermekek spontán játéka és a felnőttek szórakoztató játékai között, ez tovább nehezíti a meghatározást, mint ahogy azt is: elég nagy a különbség mondjuk a futóverseny, a sakk, a vörös pecsenye, a bikaviadal, és a pisztollyal játszott orosz rulett között. Pedig mind játék. És akkor a számítógépes és internetes játékokról (mondjuk: online póker) még nem is beszéltünk.

Külön fejezetet érdemel a művészeti ágakban megmutatkozó játék. Árulkodóak pl. ezek a kifejezések: színjáték, színpadon játszik, hangszeren játszik, hegedűverseny... Vagy jusson eszünkben Kurtág György remekművének a címe: Játékok....

Se szeri se száma az irodalmi és nyelvi játékoknak. Ezek szellemi játékok, amelyeknek terepe az irodalom és a nyelv. De végtelen a száma azoknak a művészeti alkotásoknak is, amelyekben valamilyen módon megjelenik a játék.

Végül: bizonyos felfogás szerint a művészet egésze is egyfajta kreatív játék. A szabad alkotás folyamata pszichológiai szempontból szinte azonos a játékkal: olyan tevékenység, amelynek nincsen közvetlen vonatkozása az életszükségletek kielégítésére.

Laptopszerviz BUDAPEST

A magyar fővárosban szolgáltatások ezrei érhetők el, így a notebook javítás is lehetséges, továbbá akkumulátor töltők minden laptop típushoz online rendelhetők. Terasz beépítés olcsó áron: üvegházhatás és energiatakarékosság.

Kereső optimalizálás, Seo

A honlapoknak a keresőeszközhöz való optimalizálása lényegében két folyamatból áll, az első során a weboldal építése vagy átalakítása olyan módon történik, hogy az bizonyos kulcsszavakra nézve maximálisan keresőbarát legyen, azaz megfeleljen a kulcsszavas Google-keresések szempontjainak; ez lényegében a honlapoptimalizálás (blog.hu). A másik folyamat során az adott honlap külső link-támogatás kap, amelynek lényege, hogy idegen webhelyekről kulcsszavas linkeket küldünk a céloldalra; ez a tevékenység lényegében linképítés. A kettő együtt: ha a keresőbarát weboldal megfelelően erős és szakszerűen felépített külső webtámogatást kap, általában jelentős mértékben előrébb mozdul a találati listákon. Ennyi a SEO oldal: a Google keresőoptimalizálás első lényege - ha szakszerűen történik az optimalizáció, a weboldal esélyt nyer arra, hogy bizonyos kifejezésekkel a Google keresések első találati oldalára kerüljön - ez természetesen csak lépésről lépésre történhet, és csak az esetben, ha a konkurens weblapokat nem optimalizálják ugyanilyen vagy nagyobb SEO-apparátussal.

optimalizáció: program 2016

Üzenetküldő kampány: szövegüzenet továbbítás mobileszközre tömegesen. | belső honlapoptimalizáló oldalak erősítése - linkerő növelés: honlap ajánló weboldal, blogajánló

Kulcsszavak Google-kereséshez: irodalmi játékok gyerekeknek; asszociációs játékok; babel torony; bábel tornya játék; bábel torony játék; rubik bábel torony; könyvletöltő oldalak; kreatív társasjáték; babel torony jatek; drakensang online; kreatív játék; bábel torony rubik pdf; asszociációs játék; rubik kockás játékok; kreatívjáték; rubik jatekok; kreativ jatek; asszociáció játék; első magyar rubik kocka története, télikert építés budapest - laptop javítás

bruttó / nettó / excel

Nincs megjeleníthető elem

Mire figyeljünk az őszi óvodakezdéskor?

2021.10.14. 20:27 - Homo Ludens

Milyen felkészülés szükséges az őszi óvodakezdéshez? Mi könnyíti a beszoktatást? Milyen fajta ágyneműre van szükség? Hasznos tippekért olvasd el cikkünket!

ovisagynemu.jpg

Az óvodás kor kezdete nagy mérföldkő a gyermekek számára. Akik nem jártak bölcsődébe, most kerülnek először nagyobb közösségbe, ami meghatározó élmény. Nem mindegy, hogyan készülünk a gyermekkel az új korszakra, hogyan kezeljük a beszoktatást, s természetesen a kellékeket is be kell szereznünk.

Cikkünkben sorra vesszük, mire kell figyelnünk az őszi óvodakezdéskor. Ha szeretnétek minél könnyebben átvészelni ezt az időszakot, tartsatok velünk!

Előkészületek az óvodára

Az intézményben a gyermek egy működő közösségbe kerül. Itt már nem ő áll a középpontban, ezért alkalmazkodnia kell a napirendhez, s több tevékenységre önállóan is képesnek kell lennie. Van olyan kisgyerek, aki nagyon jó ebben, míg másokat fejleszteni kell. Lássuk, mit érdemes gyakorolni a kezdést megelőző hetekben!

Beszédfejlesztés

A szeptembert megelőző időszakban fektessünk még nagyobb hangsúlyt a mesékre, mondókákra, képeskönyvekre! Így jobban érti majd a kicsi, mi történik az új helyen.

Közösségi élmények

Ne csak az édesanyával és édesapával, de a nagyszülőkkel, unokatesókkal és a tágabb családdal is találkozzon a gyerkőc! Jó ötlet átvinni barátaink gyermekeihez néhány délutánra, hogy szokja a kortársait és alkalmazkodjon.

Önállóság

Az intézményben segítség nélkül kell enni, fogat mosni, s további feladatokat végezni (például a játékokat összepakolni). Ha eddig túlságosan elkényeztettük, kezdjük el önállóságra szoktatni a gyermeket!

Alkalmazkodás a rutinhoz

A legtöbb családban fix a felkelés és a lefekvés ideje, viszonylag stabilak a keretek. Ha ez nálunk máshogy van, az ovi előtt szoktassuk a kicsit napirendhez, hiszen ősszel muszáj lesz alkalmazkodnia.

Kellékek a kezdéshez

Az intézmény tájékoztatásában érdemes figyelni, milyen kiegészítőket kérnek. Általában a következőkre van szükség:

 • ovis zsák
 • tisztasági csomag
 • ágyneműgarnitúra és huzat
 • cserecipő
 • gumicsizma
 • esőkabát
 • rövidnadrág
 • póló
 • tornacipő
 • pizsama

Egyedi és stílusos babaszoba kialakítása

2021.06.02. 15:01 - Homo Ludens

pottombababolt-babaszoba.jpg

Úton van a gyermek? Tervezni kell, hogy mit kell beszerezni még az érkezése előtt? A babszoba megálmodásának izgalommal kellene telnie, azonban sajnos sok esetben frusztráló tud lenni, hogy mi és hova kerüljön. Az egyedi bababútor tervezés és készítés szolgáltatás igénybevétele azonban számos előnnyel bírhat a szülők számára. De vajon, hogyan érdemes alakítani a kis helyiséget? Ebből a cikkből minden kiderül!

A babaszoba tervezése

Jó kérdés, hogy vajon mitől és hogyan lehet a kisbaba szobája olyan tökéletes, amilyeneket csak a m mozifilmekben látunk. Az első és legfontosabb, hogy kiválasszunk egy olyan témát, amely aztán képes lesz végig vezetni minket a különböző elemeken, hogy a stílus egységes legyen. Ezt követően jöhet a megfelelő színpaletta kiválasztása. A legjobb, ha valamilyen nyugtató árnyalat mellett döntünk, amely a mi lelkünknek is nyugtató, így valószínűleg a baba számára is jó hatással lesz.

Mielőtt nekiállnánk falat festeni, érdemes körbe nézni a drapériák között. Ezzel megkönnyíthetjük a saját dolgunkat is, hiszen egyszerűbb ebben a sorrendben nekiállni, minthogy az utóbbihoz találjuk meg a tökéletesen passzoló textíliákat. Ezután jöhet a fókuszpont megtalálása, amely lehet a kiságy, az ablak, vagy akár egy nagyobb plüss állatka egyaránt. Az lenne a lényeg, hogy legyen egy fix tárgy, amely vonzza a tekintetet.

Érdemes kidekorálni valamivel a mennyezetet is, hiszen a lurkók sokat kémlelik majd azt. Festhetünk fel égboltot, de lehet kapni matricákat is, amivel az egész univerzumot a fejük fölé varázsolhatjuk. Rendelhetünk világító változatokat is, így akár éjszaka is elfoglalja magát a plafon nézésével.

Természetes anyagok

Ki ne szeretné a természetet? Éppen ezért érdemes rákeresni környezetbarát termékekre is. A gyermek egészségének megőrzése rendkívül fontos, így kiemelt figyelmet kell szentelnünk a természetes anyagokra. Ma már kaphatóak környezetkímélő falfestékek, illetve ne feledkezzünk meg a fából készült kiegészítőkről sem.

Az öt leghasznosabb kreatív hobbi alapanyag

2021.05.12. 19:53 - Homo Ludens

A kreatív webáruházból beszerezhető alapanyagokból számos egyedi terméket készíthetünk otthonunkba, esetleg ajándékba egyaránt.

totagas-kreativ-hobbi

Dekorációkat készítenél odahaza? Már végig nézted az összes kreatív webáruház kínálatát, de nem sikerült döntésre jutnod az anyagot illetően? Ebben a cikkben segítünk kiválasztani a leghasznosabb hobbi kiegészítőket, amely megkönnyíti az otthoni tevékenységet.

Kreatív webáruház kínálata

A kreatív webáruházak választékában számos termék fellelhető. Legyen szó műanyag kapcsokról, filcből készült kiegészítőkről, fából gyártott csipeszekről. Ám a hobbi munkálatokhoz számos egyéb alapanyagra szükség lehet. De vajon melyek ezek?

Filc

A filc egy olyan anyag, amely könnyen vágható, vagy akár varható, illetve ragasztható is egyben. Segítségével készíthetünk filc dísztárgyakat, függő díszeket, dekorációkat egyaránt. A jó képességeinek köszönhetően széles körűen használható, kreatív hobbi alapanyag, amelyet ráadásul számos egyéb termékkel lehet kombinálni. Hosszú távon sem foszlik, ráadásul akár szalagokkal, akár gombokkal, de még gyöngyökkel is kiegészíthetjük. A filceket akár tekercsben, akár lapokban is megvásárolhatjuk.

Ajándék 55 évesnek

2019.10.29. 08:33 - Homo Ludens

ajandek-55-evesnek.jpgAjándékot keresel egy idősebb hozzátartozódnak? Közeleg valakinek a születésnapja és még nincs ötleted? Kiváló ajándék ötleteket találhatsz 55 éves ismerőseid számára is a Nevesajándék.hu webáruházban.

Parti kellékek idősebbek születésnapjára

Szülinap is csak egyszer van egy évben, ezért jobb ha minél jobban megadjuk a módját. Ehhez többféle partikelléket is megtalálhatsz kezdve a sapkától a szülinapi koronáig.

Válassz parti kelléket kedved szerint, hogy az ünnep valóban ünnep lehessen.

Ajándék tasakok 55. szülinapra

Már meg van a tökéletes ajándék, de nincs miben átadni? Erre a problémára is megvan a tökéletes megoldás. Válogass különleges születésnapi ajándéd tasakok közül, hogy az ajándék a legvégéig ajándék maradhasson.

Ajándékok 55. születésnapra

Mindjárt itt a jeles alkalom és semmilyen ajándék ötleted sincs, amivel meglephetnéd ismerősöd, hozzátartozódat?

Gyermekjátékok fertőtlenítése

2019.01.27. 19:45 - Homo Ludens

Meddig kell odafigyelni a csíramentesítésre?

gyerek játek és ivóvíz fertőtlenítésA csecsemő érkezésekor megváltozik a család élete, megváltoznak a szokások és a napi rutin. Bár az anyatej komoly védelmet nyújt a babáknak, mégsem jó fertőzésveszélynek kitenni az újszülötteket. Ha cumiból kell etetni, máris felmerül a kérdés, hogy mit és hogyan fertőtlenítsünk.

Ivóvíz

Az első és egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen vízzel készítsük a tápszert. Természetesen az is egy megoldás, hogy a csapvizet felforraljuk, ezzel azonban csak a sterilitást érjük el, az ásványi és káros anyagok a vízben maradnak. Hatásos megoldás lehet a vízszűrők alkalmazása, a porózus, aktív szénszűrő vagy a fordított ozmózis elvén működő házi szűrőberendezések egészséges vizet készítenek, de a legjobb megoldás mégis inkább az, ha babavizet vásárlunk a boltban.

Edények és evőeszközök fertőtlenítése

Minden olyan dolgot, mely a kisgyermek szájába kerül, sterilizálni kell, hiszen a csecsemő könnyen kaphat szájpenészt. Az edények, kanalak és cumik sterilizálását hőkezeléssel végezhetjük el, de nem szabad elfelejteni, hogy a tökéletes csírátlanítás eléréséhez 30 perces forralásra van szükség. A sterilizálást a legjobb közvetlenül az étkezés előtt elvégezni, hogy ne adjunk módot a visszafertőzésre.

Játékok tisztítása és fertőtlenítése

Amikor már nagyobb a gyermek, a sterilizálás szükségessége elmúlik, a tisztítás és csíramentesítés azonban továbbra is napirenden marad. A kisgyermekek mindent a szájukba vesznek, a nyálas játék a földön kiváló táptalaja a bacik elszaporodásának, ezért fontos, hogy alaposan megtisztítsuk ezeket a dolgokat.

A forralt víz mindig megoldás

A vízzel töltött fazék mindig kéznél van, emellett a forralás költsége sem hatalmas. Ha olyan műanyag vagy szilikon játékot kell fertőtleníteni, mely leesett a földre, ne sajnáljuk átfőzni, ez biztosan nem árthat a gyermek egészségének. Vásárolhatunk speciális törlőszalvétákat, ezek viszont nem jók a bonyolult, nem egyenletes felületű dolgok tisztítására.

Fontos, hogy az étellel összekent játékokat a lehető legrövidebb időn belül lemossuk, hogy ne telepedjenek meg és tenyésszenek a baktériumok.

A játékok fertőtlenítését elvégezhetjük enyhe ecetes vízzel és szódabikarbónával is, minden esetben bőven öblítsük le a megtisztított tárgyakat.

A fürdetésnél használt játékokat időről időre cseréljük le, a belsejükben a meleg víz hatására baktérium és penésztelepek jöhetnek létre, melyet nem lehet biztonságosan tisztítani.

Játssz valamilyen hangszeren!

2017.10.09. 18:08 - Homo Ludens

A zeneileg képzett agy szimmetrikusabb - hangszeres játék

Amikor boldogabbak vagyunk, agyunk nyitottabb új információkra

zene-jatek-agy.jpgAkik gyerekkorukban elég szerencsések ahhoz, hogy lehetőségük legyen megtanulni egy hangszeren játszani, később ennek számos előnyét élvezhetik. Ma már bizonyított tény, hogy egy hangszeren való játszás megváltoztatja az emberi agy szerkezetét, és intelligensebbé tesz. 

Soha nem késő felfedezni egy hangszert vagy újjáéleszteni a bennünk rejlő zenei késztetést, növelve ezzel agyunk teljesítményét is. A zene az agy több területét aktiválja egyszerre, ezzel megerősít és kiterjeszt bizonyos agyi folyamatokat, így az agy a hétköznapi tevékenységeket illetően is hatékonyabb lesz.

Az agy felelős a mozgás vezérléséért, ide sorolható akár a futás vagy egy hangszeren való játszás is. A két agyféltekét összekapcsoló kérgestestnek különös szerepe van, amikor kétkezes hangszeren tanulunk játszani, például a zongorán. Mindezek a prefontális kéreggel, az amygdalával, hippokampusszal stb. az agyhullámok csodálatos harmóniáját hozzák létre, és ez az agy ideális működését eredményezi. Amikor egy hangszeren játszunk, számos agyi terület aktiválódik, és e folyamat ismétlése arra ösztönzi az agyat, hogy egyre hatékonyabban működjön.

Tanulmányok is megerősítik a zenei képzés és kognitív képességek közötti kapcsolatot. A magas szintű kognitív folyamatok a gyakorlatban azt jelentik, hogy az ember gyorsabban dolgoz fel és őriz meg információkat, kiegyensúlyozott a viselkedése, kiemelkedő a problémamegoldó képessége és általában véve jól alkalmazkodik a szellemi kihívásokhoz.

A zeneoktatás néhány fontos előnye: a zenészek képesek a látás, hallás által nyert információkat hatékonyan integrálni. A zenei gyakorlat során megerősödő agyi áramkörök lehetővé teszik, hogy kevésbé támaszkodjunk a munkamemóriánkra, hiszen a zene kiterjedt agyi hálózatokat működtet. A gyerekkorban elkezdett zenei képzésnek van a legnagyobb hatása az agy fejlődésére, ám bármilyen korban gyümölcsöző lehet egy hangszerrel való ismerkedés, zeneelméletben való elmélyülés.

A zeneileg képzett agy szimmetrikusabb, mint a zeneileg nem képzett agy, úgyhogy az agytevékenység fejlesztése vagy egyszerűen csak az agy tornáztatása érdekében érdemes megtanulni zongorázni vagy bármilyen más hangszeren játszani. Sőt, a zenehallgatás önmagában javítja a hangulatot a felszabaduló dopaminnak köszönhetően - amikor pedig boldogabbak vagyunk, agyunk nyitottabb új információkra, ami következésképp hatással lesz a munkavégzésünkre és elért eredményeinkre.

Wolfenstein II – The New Colossus

2017.07.13. 10:16 - Homo Ludens

wolfenstein 2 jatekEgy fantasztikus számítógépes játék laptopra is

Az FPS, vagyis belső nézetű lövöldözős játékok anyjának számít az 1992-ben megjelent Wolfenstein 3D. Az első videojáték a II. világháborút választotta vezérfonalként, a cél a nácik öldöklése, és végső soron Hitler elpusztítása volt. A legtöbb játékos számára a 2001-ben megjelenő Return to Castle Wolfenstein a legnépszerűbb a sorozatból. A videojáték a fantasztikus téli hangulatú pályákra helyezte rá az okkultizmus, fantasztikum és történelem keverékét. A náci Németország technikai kutatásai iránt fogékonyak nagy élvezettel pusztították a V2 rakétákat, robbantották fel a tengeralattjáró bázis, de a fő gonosz I. Madarász Henrik elpusztításához robotkatonákon, kriptaszökevényeken keresztül vezet az út.

A játék érdekessége volt, melyet a legújabb programban is meghagytak az alkotók, hogy kétféle módon is teljesíthető a pálya. Lopakodó üzemmódban, csak hangtompítós fegyvereket használva, vagy pedig a golyószóróval aprítva az ellent.

Wolfenstein – The New Order

A náci kastélyban való barangolás szerelmesei sokáig várhattak a játék valódi folytatására. Bár időközben megjelent néhány rövidebb kiegészítés és írtak csapatjátékra szánt verziót, az igazi nagy folytatás 2014-ben érkezett. Időközben a számítástechnika jelentős fejlődésen ment keresztül, ezért a régi játékosok új, nagy teljesítményű gépek, laptopok és videokártya beszerzésére kényszerültek.

A videojáték története abból indul ki, hogy a Wolfenstein várából szabadult Blazkowich, fejsérüléséből egy kórházi ágyon ébred, egy olyan világban, ahol a Nácik nyerték meg a világháborút.

A Wolfenstein készítői nagyon ügyeltek a részletekre, és az 50-es évek technológiájának továbbgondolásával hoztak létre egy fantasztikus, elképzelt világot.

A 2017-ben megjelenő második rész, mely valójában a sokadiknak számít, a remekül kidolgozott, részletgazdag pályákon újra élvezettel csatangolhatnak a II. világháború történetének kedvelői, továbbra is találkozhatunk a 3. birodalom találmányainak továbbfejlesztett változataival. A játék hangulatáról sokat elmond a trailer videó, annyi biztos, hogy az új játék is zabálja majd a videokártya teljesítményt.

Tankjáték letöltése laptopra

2017.02.24. 21:59 - Homo Ludens

tankjatek world of tanks laptopMit tegyek, ha nem indul a World of Tanks?

Ha nem indul a laptopon a kedvenc játékod, vagy pedig a letöltött vadonatúj játék nem indul el, az nagyon idegesítő tud lenni. Ha letöltöd a Tankjáték (World of Tanks) telepítőcsomagját és felteszed a laptopra, előfordulhat, hogy semmi sem történik, amikor rákattintasz a launcherban a Játsz gombra.

Ha nem indul el a Tankjáték, vagy pedig a 0xc000007b hibát írja ki a laptop, a következő megoldások közül választhatsz.

Megoldás: Az indítófájlt nyisd meg az AVZ segítségével. Az intézőben kattints a jobb gombbal az indítófájlra jobb gombbal, itt í társítás menüben válaszd ki az AVZ programot. Ez után el kell, hogy induljon az AVZ. Ebben a programban találsz egy Rendszer visszaállítása menüpontot, ezen belül kiválasztod az exe fájlok paramétereinek visszaállítása menüpontot és plusz az intéző beállításainak visszaállítását is elindíthatod. Ha lefuttatod ezeket a pontokat és újraindítod a rendszert, indulnia kell a programnak.

Hiba: Ha a pendrive-on hozott játék nem indul, mert nincs meg a laptopon a d3dx9_43.dll és d3dx10_43.dll fájl.

Megoldás: Telepítsd újra a DirectX-et.

Hiba: a játék nem indul, betöltésnél a modulok frissítése üzenet jelenik meg és csak a játékosok listája látszik, a játék maga nem indul el a laptopon.

Megoldás: töröld ki a mode-okat.

Általános eljárások, ha problémád van a tankjátékkal

 • Játék újratelepítése
 • DirectX újratelepítése
 • Videokártya meghajtó programjának újratelepítése
 • Adminisztrátor módban futtasd a WorldofTanks.exe fájlt
 • Ha semmi sem segít, érdemes segítséget kérni a laptop szervizben, hiszen a szakember szoftveres téren is segítséget nyújthat.

Ingyen letölthető játékok karácsonyra

2016.12.07. 10:40 - Homo Ludens

letoltheto jatek laptopKészítsd fel a laptopodat a legnépszerűbb programokhoz

A karácsony közeledtével egyre több akcióval találkozhatunk nem csak a laptop forgalmazók és szervizek weboldalain, de a szoftverforgalmazó cégeknél is. A számítógépes játékokat gyártó cégek is érdekes lehetőségekkel rukkoltak elő.

Ingyen Assassin’s Creed III a laptopra

Az UBISOFT cég a karácsony közeledtével a játékkiadó 30. születésnapját is ünnepli, ebből az alkalomból december végéig ingyenesen letölthető a weboldalról a legnépszerűbb játékuk.

Az Assassin’s Creed III a játékkiadó sorozatának legjobban sikerült része, mely ugyan már négy éves, mégis sok laptop tulajdonosnak fáj rá a foga. A játékot itt tölthetjük le, s mindössze egy ingyenes regisztrációra van hozzá szükség.

A játék optimális laptop hardver igénye:

 • Processzor: Core 2 Quad Q9400 @ 2.6Ghz vagy Phenom II X4 940 @ 3.0Ghz
 • Memória: 4 GB RAM
 • Videokártya : 1024 VRAM DirectX 11 Model 5.0 vagy régebbi (a játék leírásában felsorolt modellek alkalmasak)
 • Hangkártya: DirectX kompatibilis (ajánlott Surround Sound 5.1 hatású)
 • Támogatott perifériák: egér, billentyűzet, optikai controller, headset, 3D szemüveg.

A játék az Amerikai Függetlenségi Háború idején játszódik. A laptopon játszott játék főhőse egyszerre két fegyvert birtokolhat, és a feladat továbbra is a halk és furfangos gyilkolás. Jó hír a gyengébb játékosok számára, hogy mentési pontok találhatóak a pályán, így nem kell az egész küldetést újrajátszani, ha valami félresikerül.

A főhős egy amerikai assasin, tehát bérgyilkos Connor Kenway, akinek a szinkronhangját Noah Watts kölcsönözte. Talán nem a legbékésebb karácsonyi ajándék, de nyilvánvalóan sok laptop tulajdonos örül majd az ingyenesen letölthető játék szoftvernek.

Szintorga, szintorgás

2016.11.28. 10:52 - Homo Ludens

Szintorga = alkalmi hangszer, amelyet a cári Oroszországban a kényszermunkával együtt járó száműzetésben készítettek az elítéltek a kezük ügyébe kerülő anyagokból, eszközökből, s amelyet megszólaltatva bús orosz lelküket egy szinkópás dallam erejéig belemuzsikálhatták a szibériai éjszakába. A szintorga lehetett valamilyen csőből készített fúvós hangszer, de így nevezték a felhúrozott mángorlót vagy az ütőhangszerként használt, különleges hangszínű vizes vedret is. Ha sikerült több szintorgát készíteniük, a közös zenélésben elért legmagasabb szint organikus egységbe kovácsolta a köztörvényes bűnözőket a politikai elítéltekkel. Az 1917-es forradalom után a szintorga a cári hatalom megdöntésének egyik szimbólumává vált és a fennmaradt hangszereket kultikus tisztelet övezte mindaddig, amíg ki nem alakultak és be nem népesültek a szovjet Gulag-táborok és lakóik meg nem próbálták a száműzöttek szép hagyományait feleleveníteni. Ekkor egy dörgedelmes párthatározatban burzsoá csökevénynek nyilvánították és betiltották a szintorgát.

Szintorgás = az alkalmi hangszereket virtuóz módon megszólaltató zenész

szintorgasok.gif

Képünkön: fémrudakból szinkópás dallamot kicsiholó alkalmi muzsikusok egy cári katorga barakkja előtt 1912-ben. Egyes feltételezések szerint a háttérben hangszer nélkül álló alak maga Vlagyimir Iljics Uljanov.

_____________________

a szócikk Varga István facebookos játékfelhívására készült

 

Lepkézis

2016.11.27. 15:17 - Homo Ludens

Lepkézis = a pánikbetegségek közé tartozó pszichés szindróma. A lepkézisben szenvedők attól rettegnek, hogy valamely jelentéktelen, ártatlan (de részükről szokatlan) cselekedetüknek a pillangóeffektus érvényesülésével súlyos, tragikus következménye lesz.

lepkezis-pillangohatas.jpgHa például valaki a mindennapi gyakorlatától eltérően uzsonnás táskáját véletlenül ott felejti egy padon abban a parkban, ahová délidőben ki-kijár eszegetni munkahelyéről, akkor azonnal elképzeli azt a láncreakciót, amelynek során egy hajléktalan megtalálja az uzsonnás táskát a fél sonkás szendviccsel, magához veszi, haladtában egy éhes, megtermett kóbor kutya útját keresztezi, utóbbi szagot fog, meg akarja szerezni a finom falatokat, a hajléktalan futni kezd az őt követő kutya elől, kiszalad a parkból és a forgalmas úton egy száguldó kocsi elé lép, annak vezetője félrerántja a kormányt, így nekirohan a szemből közlekedő tartálykocsinak, amely az ütközéstől kigyullad és irányt tévesztve letarolja a túloldali töltőállomás kútjait, ömlik a benzin és olaj, hatalmas robbanások, óriási tűz, felbecsülhetetlen kár és rengeteg halott egyetlen ottfelejtett uzsonnás táska miatt!

Gyakorlottabb fóbiás betegek azt is elképzelik, hogy a halottak között rokonuk, szerettük is ott van, és akadnak, akik a pillangóhatás állomásainak a végén saját rettenetes halálukat vizionálják. Ilyenkor a pánikroham szokásos tüneteit élik át. A fóbia kiterjedhet mások cselekedeteire is, előfordult már, hogy valaki egy utcai beszélgetésben megfigyelt szótévesztésből egyenesen következtetett a harmadik világháború kitörésére.

Lásd még: pillangószív | Képzetes szavak lexikonja

 ___________________________

A fenti szócikk Varga Istvánnak a Facebookon indított játékához csatlakozik. Ez így hangzott:

Kitaláltam két magyar szót. Szóval hát, egyik sem létezik, de (mondjuk így) mindkettő létezhetne. Sőt, ami a legérdekesebb bennük, azt is tudjuk róluk, hogy ha léteznének, bizonyosan ugyanazt jelentenék. De mit?

Erre kérek tippeket!

Ha beválik az ötletem, a közeljövőben megpróbálom ugyanezt más (ikeríthető, de ma még nem létező) szavakkal. Ha elhal a dolog, akkor tekintsétek ezt egyfajta félrecsúszott nyakkendőnek.

Jöjjenek most már maguk az értelmezendő szavak:

PILLANGÁSZAT
LEPKÉZIS

Gondolkozz logikusan

2016.11.09. 22:02 - Homo Ludens

kreativ logikai jatek marketingJátékos fejtörő mindenkinek

A tömeges sms küldés és a mobilmarketing világában egyre gyakrabban vesszük észre, hogy a gyerekek és felnőttek az interneten és a számítógépen keresnek játékokat. A logikus gondolkodással megoldható feladatok jól elszórakoztatják az okostelefon használatban megfáradt gyerekeket és felnőtteket is.

Érdekes megfigyelnünk, hogy a logikai feladatok megoldásának gondolatmenete ugyanolyan, mint a tudományos problémáké, vagy a marketinges szakembereké, akik egy tömeges SMS küldés kampány optimális lebonyolítását tervezik. Először egy csomó egymással többé-kevésbé összefüggő adat tűnik szemünkbe. Az összefüggések egy része azonnal felismerhető,más részüknél viszont feltevéseket (hipotéziseket) kell felállítanunk ahhoz, hogy tovább tudjunk haladni a játék megfejtése felé. Ha valamelyik feltevésünk lehetetlen eredményre vezet, akkor el kell vetnünk, s másikat kell helyette a kreatív gondolkodás segítségével állítanunk, mindaddig, amíg semmiféle ellentmondást nem találunk a következtetésbe, és ekkor küldhetjük a tömeges SMS üzenetet a megoldással.

Ki a bűnös? – egy kreatív játék, feladat

Egybetörést nyomoz a rendőrség. Azt már megállapították, hogy a bűntettet egyetlen ember követte el. Előzetesen letartóztatnak négy cimborát, és vallatóra fogják őket. A következő válaszokat kapják:

 • Bandi: Lajos volt.
 • Lajos: Tóni tette.
 • Gábor: Nem én voltam.
 • Tóni: Lajos hazudik, ha azt mondja, hogy én tettem.
 • Ki volt a tettes, ha a négy gyanúsított közül csak egy mond igazat? Fordítva: ki követte el a betörést, ha a négy közül csak egy hazudik, a másik három igazat mond?

A megoldás a poszt legalján található.

Kreatív stratégiai kvízjáték

2016.07.28. 18:56 - Homo Ludens

honfoglalo jatekÚjra divat a Honfoglaló

A honfoglaló egy 17 éve működő online, stratégiára épülő kvízjáték, melynek érdekessége, hogy egyszerre hárman játszhatják.

A játékmenet igazodik a rendelkezésünkre álló időhöz is, lehetőségünk van rövidebb villám játékot játszani vagy választhatjuk a hosszú hadjáratot is. Ha olyan időszakban lépünk be a játékszobába, amikor sokáig nem találunk ellenfelet, akkor lehetőség van egy vagy két robotellenfél ellen játszani.

A honfoglalo.hu is alkalmazza a játékon belüli vásárlást, a régi és bevált SMS üzenetküldés közbeiktatásával van lehetőségünk aranytallérok vásárlására, amelyeket a játékon belül költhetünk el. Ahhoz, hogy játszani tudjunk, először regisztrálnunk kell, minden tag a győztes csaták után pontokat kap, a pontok mennyiségétől függően pedig rangokat adományoznak.

Játékmenet

 1. Bázismegye választás
 2. Terjeszkedés
 3. A szabad területek felosztása
 4. Háború

I. forduló: Bázismegye választás

A regisztrált játékosok sorban választanak maguknak egy bázismegyét. A bázismegyék nem lehetnek egymással szomszédosak és 1000 pontot érnek.

II. forduló: Terjeszkedés

A játékosok választanak egy szomszédos megyét, és ha jól felelnek a feleletválasztós kérdésre, akkor a megyét elfoglalják és folytatódik a játék. A megszerzett megyék 200 pontot érnek.

Ez a forduló maximum 6 körből áll. Az igazságosság kedvéért minden körben más a játékosok megyeválasztási sorrendje.

III. forduló: A szabad területek felosztása

A rendszer minden körben egy tippelős kérdést tesz fel a játékosoknak. A nyertes választhat megyét.

Az így megszerzett megyék 300 pontot érnek. Ez a forduló addig tart, amíg el nem fogynak a szabad megyék, ekkor kezdődik az utolsó forduló, a háború.

IV. forduló: Háború

Minden körben minden játékos egyszer támadhat. A támadónak és a védőnek ugyanarra a feleletválasztós kérdésre kell válaszolnia:

 • A védő nyer, ha a támadó nem találja el a helyes választ
 • A támadó nyer, ha ő eltalálja a helyes választ, de a védő nem
 • Ha a támadó és a védő ugyancsak eltalálja a helyes választ, akkor egy tippelős kérdéssel döntjük el a csatát.

Miért sikeres a Trónok harca játék?

2016.06.08. 13:44 - Homo Ludens

tronok harca jatekFilmen, könyvben, játékban is hódít a Trónok harca

Az utóbbi évek sikerfilmje a népszerű Trónok harca sorozat. Az HBO marketingesei egy olyan történetet és filmet alkottak meg, mely ötvözi magában az összes tematikát, amelyet a filmes világban kitaláltak.

A film írói bizarr keverékét alkották meg a zombis, vérfarkasos vámpírfilmeknek, a sárkányokról szóló filmeknek, miközben az egész történelmi kosztümös kalandfilm köntösbe van öltöztetve. Ezt az egészet pedig leöntötték egy halom pucérkodással és gyilkossággal. A filmben folyó gyilkolászásról talán elmond valamit az, hogy a címszereplő Stark-ot még az első évadban kivégezték. Az évadok múlásával egyre világosabbá válik, hogy a nagynevű, ismert színészek szereplése sem garancia arra, hogy karakterük sokáig képernyőn lesz.

A meglehetősen fordulatos és szerteágazó történetből szerepjáték és számítógépes játék is készült. A Telltale cég olyan programot készített, melyen nem a lövöldözés és a gyilkosság játssza a főszerepet.

A Trónok harca játék 6 fő epizódra van osztva:

 • első epizód: „Acél a jégből
 • második epizód: „Elfelejtett lordok
 • harmadik epizód: „Pallos a sötétségben
 • negyedik epizód: „A tél fiai
 • ötödik epizód: „Viperafészek
 • hatodik epizód: „Jégsárkány”.

A játék többféle platformra is megtalálható: Android, iOS, Mac OS X, Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One.

A Trónok harca franchize-ban még rengeteg marketing potenciál és profit rejlik. A készítők természetesen megpróbálják ezeket kiaknázni, ezért nemsokára érkezhet az új évad a sorozatban és a játékban is.

3d játékok vr szemüveghez, Androidra

2016.03.31. 20:53 - Homo Ludens

Marketingkampány indul az okostelefonos játékok népszerűsítésére

vr 3d jatek szemuveghez

Néhány évvel ezelőtt még SMS kódban küldték el a szolgáltatók a játékok letöltéséhez szükséges adatokat, az egyszerű mobiltelefonok tulajdonosai számára, ezután jöttek az okostelefonokra letölthető játékok, melyeket a HD felbontású applikációk köröztek le, a legújabb őrület pedig a virtuális szemüvegek segítségével három dimenzióban játszható játékok megjelenése.

Az Android rendszerű telefonokon, a szükséges 3D vr szemüveg beszerzése után az App Marketből tudjuk letölteni az ízlésünknek megfelelő játékot vagy applikációt.

A keresőbe írjuk be: vr játék, vr game vagy vr program.

A játékok reklámképén látható a vr glass-t jelképező icon:vr glass icon

Ne várjunk sokat ezektől a mobiltelefonos játék programoktól. A virtuális realitásban 3D-ben játszható okostelefonos játékok programozása még nem a legtökéletesebb, de időtöltés gyanánt elszórakozhatunk velük.

Játékajánló: Dinoszauruszok 3d VR szemüvegben

jurassic park 3d szemuvegA Jurrasic VR - Google Cardboard a Lunagames kalandjátéka. VR szemüveg segítségével élőben találkozhatunk a jurakori dinoszauruszokkal – legalábbis a játék marketing leírása szerint.

A játékban jelenleg négyféle dínóval harcolhatunk:

 • T-Rex (Tyrannosaurus Rex)
 • Triceratops
 • Raptor (Velociraptor)
 • Dilophosaurus

A szerkesztők és programozók a jövőben több dinoszaurusz faj háromdimenziós figuráját tervezik belekódolni az Androidos okostelefon applikációba.

Játék a fizikával

2016.01.23. 21:21 - Homo Ludens

szodabikarbona lufi kiserletA gázok és a térfogat

Szakemberek szerint sok mindennel lehet játszani, érdemes a Google-ban honlapokat keresni, de a legkreatívabbak fizikai kísérletek formájában találjál meg az időtöltés legérdekesebb módját. A cégek tömegesen ontják a legkülönfélébb marketing kampányokat, melyekben a számítógépes játékokat reklámozzák. Most leírunk egy olyan fizikai kísérletet, amely valójában jó játék, és közben kreatív módon tanulhatunk is.

Ez a kísérlet bebizonyítja, hogy a gázok, mivel részecskéik sokkal távolabb vannak egymástól, több helyet foglalnak el, mint az azonos tömegű szilárd és folyékony anyagok. A szódabikarbónát ecettel összekeverve kémiai reakció játszódik le, ami szén-dioxidképződéssel jár.

Anyagok és eszközök: ecet, nátrium-hidrogén-karbonát (szódabikarbóna), léggömb, kanál, tölcsér, szűk nyakú üveg.

 • Végy egy szűk nyakú üveget, és óvatosan töltsd fel ecettel a negyedrészéig! A reakciót meggyorsíthatod, ha langyos ecetet használsz.
 • A tölcsér segítségével a léggömbbe tegyél szódabikarbónát! Óvatosan ütögesd a tölcsért, ha eldugult. Teljesen töltsd meg a léggömb testét szódával.
 • A léggömböt lefelé tartva, húzd rá a száját az üveg nyakára. Mihelyt biztonságosan rögzítetted, emeld fel a léggömböt, hogy a szóda gyorsan beleszóródjon az üvegbe.
 • Amikor a szóda érintkezik az ecettel, a képződött szén-dioxid-gáz pezsegni kezd, és lassan felfújja a léggömböt.

Végre itt az új DOOM játék

2016.01.10. 17:43 - Homo Ludens

doom 2016 jatekIttunk rá hideg vizet, de hosszú idő után fertőtlenítés nélkül visszatér a Doom PC-s játék, sokkal véresebben, mint eddig bármikor. A veterán játékosok örömére, a tervezők visszatértek a játék gyökereihez.

Az új játék olyan lesz, mint az első, ellenséges hordák véget nem érni akaró tömegét kell legyilkolni. A korábbról ismert szörnyek mellett tömegesen kaszabolhatunk újakat is, például a Possessed Engineer nevűt. Ez egy olyan fajzat, aki felett a démonok vették át a hatalmat, s ha sikerül is legyőznünk, a hátára szerelt méretes üzemanyagtartály robbanása még holtában is veszélyforrást jelent. Újdonság a Mancubus nevű fajzat, mely lángszóróval is fel van szerelve plazmafegyveres rokonával szemben. Feltételezhető, hogy a multiplayeres módban némileg más ellenfelek lesznek mint a kampányban, ahol előfordulhat a Baron of Hell és a Summoner nevű lény is, róluk többet egyelőre nem tudunk. A marketing kampányban az alaptörténet szerint, egy szekta felszabadítja a pokol szörnyetegeit, akiket nekünk le kell mészárolnunk.

A Doom egy régi vágású játék, amit sokan kedvelnek, és nincs is szükség sms vásárlásra a játékon belül, a Doom marketing kampánya ennél jóval egyszerűbben zajlik.

A retro feeling megteremtése érdekében alapfelszerelés a láncfűrész, ezzel mászkálva nagy véres pacákat kreálhatunk a Doom démonjaiból.

A multiplayer játékmód a Doom szervesanyag az ivóvízben része lesz, ami különféle játékmódokkal és a kampány változatos, helyszínein kialakított pályákkal vár bennünket. A bemutatott módok között, a már korábban látott TDM mellett, ott a Clan Arena és a Warpath. Előbbi egy csapatalapú Last man standing, vagyis nincs respawn a következő körig, az utóbbi pedig azt kéri tőlünk, hogy a pálya különböző pontjait foglaljuk el.

A tervek szerint a Doom PC-re, PS4-re és Xbox One-ra idén tavasszal jelenik meg, de figyeljük a cég vízfertőtlenítő marketing kampányát, melyből többet megtudhatunk majd.

Drakensang Online

2015.12.18. 16:04 - Homo Ludens

játék marketing, számítógépes játékprogramozás - játékfejlesztés - tartalommarketing - pr-cikk 

Egy igazi MMORPG unikum a Bigpoint jóvoltából

Egyre nagyobb teret hódítanak a virtuális térben a többfelhasználós szerepjátékok, amelyek lassan, de biztosan már  kezdik háttérbe szorítani az egyéb offline jellegű PC játékokat. Ennek az oka nagyon egyszerű! Azok a számítógépes játékok, amelyek koncepciója nem csupán egy helyi hálózatra terjed ki, hanem az Internet teljes egészére, az az emberek számára sokkal jobb kikapcsolódást és élményekben gazdagabb időtöltést eredményezhet, az esetlegesen kialakuló szociális kapcsolatokról már nem is beszélve. Cikkemben egy ilyen játékot szeretnék a Kedves Olvasók részére bemutatni, amely elfog vezetni mindenkit arra a bloganyagomra, amelyben teljes körűen összefoglalom a játékkal kapcsolatos saját tapasztalataim, elvégre én magam is aktív részese vagyok a továbbiakban ismertetett játékvilágnak.

Kreatív játékok az újévi bulihoz

2015.12.10. 12:00 - Homo Ludens

gyertyatarto jatek karacsony ujevNincs szebb dolog, mint amikor a karácsonyi vagy szilveszteri asztalt saját készítésű díszeinkkel tesszük hangulatossá. Még élvezetesebb, ha ezt közösen végzi a család apraja-nagyja. Kevés ráfordítással, gyönyörű és kreatív érdekességeket készíthetünk, játszva.

Csillagos gyertyatartó

A gyertyafény mindig meghitt hangulatot varázsol az otthonokba, különösen a téli fagyos estéken. Hogyan készíthetünk karácsonyra, szilveszterre hangulatos gyertyatartót?

Szükséges anyagok, eszközök:

 • festékszóró ballon
 • befőttesüveg
 • újságpapír, papír vagy fólia
 • matricák tetszőleges mintával (csillag, fenyőfa, stb.)

Első lépés. A tiszta befőttesüveget töröljük szárazra, majd az asztalt (vagy egyéb munkafelületet) terítsük le újságpapírral vagy fóliával.karacsony gyertyatarto
Második lépés. Az üveg külső részére ragasszuk fel a matricákat. Karácsonyra, szilveszterre fenyőfák, csillagok illenek, Valentin-napra szívecskéket ragasszunk. Figyeljünk oda, hogy a matricák jól odatapadjanak az üveghez. Óvatosan és egyenletesen fújjuk le a festékkel az üveget, vigyázva nehogy megfolyjon a festék. Tökéletes munkát úgy végezhetünk, ha körülbelül 40 centiméterről szórjuk a festéket.kreativ jatek gyerekeknek
Harmadik lépés. Várjuk meg, míg megszárad a festék és óvatosan távolítsuk el a matricákat.gyertyatarto gyerekeknek
Negyedik lépés. Az üveg aljára helyezzünk teamécsest, és élvezzük a játszva készített hangulatot.

Hogyan állj be játéktesztelőnek?

2015.11.26. 19:16 - Homo Ludens

video game testerSzámítógépes játék tesztelőnek állni egyszerű feladat, csak egy kérdőív és egy tesztsablon kel hozzá – írja a PC Guru.

A játékipar már több mint harminc éve ontja magából a különféle számítógépes és online játékokat, értelemszerű, hogy ezek között még mindig találni olyat, melyről nem készült kimerítő teszt, leírás. A játékok kategóriájuk szerint lehetnek: független (indie), kis költségvetésű (budget) és vagy alkalmi (casual) játékok, ezek mellett rengeteg konzol és mobiljáték is jelenik meg. A mobiltelefonok és okostelefonok megjelenése óriási lökést adott az egyszerűbb játékok piacának, hiszen ezeket a game-eket ingyen is játszhatjuk, de a játékon belül vásárolhatunk is, akár egyszerűsített sms üzenet küldés segítségével is.

A PC Guru pályázatot hirdet minden hónapban, játéktesztelőknek. Olyan játékokról várnak leírásokat, melyek még nem szerepelnek az adatbázisukban. Az írásokhoz, weboldalukról letölthető a tesztsablon, melyet követve lesz szakszerű a tesztleírás.

Az elkészült művekhez, a játékoldalon találunk űrlapot, mely kitöltése értelemszerű és ennek segítségével azonosítják be a tesztírót és a játékot.

Nyilvánvaló, hogy az oldal ellenőrzi, hogy nem koppintásról, másolásról, esetleg egy másik teszt átírásáról van-e szó.

A legjobbnak ítélt írások beküldői 3 hónapos előfizetést nyernek a magazinra. A szerkesztők megjegyzik, hogy minden évben kikerült egy két tesztíró a versenyzők közül, akik állandó munkatárssá léptek elő.

Akit érdekelnek a számítógépes vagy okostelefonos játékok, próbálkozzon a tesztírással, hátha érkezik majd az örömteli sms marketing üzenet, hogy megkapta a díjat.

Hírek a game szerverek világából

2015.11.12. 23:10 - Homo Ludens

the elder scroll server.pngFrissítést kap a The Elder Scrolls Online

A Zeni Max Online fejlesztői csoport november 2-án PC-re, november 17-én Xbox-ra és november 18-án PlayStation platformokon frissíti a The Elder Scrolls Online programcsomagjait. Az előfizetők számára ingyenesen lesz elérhető és letölthető a programcsomag, mindenki más számára 3000 koronát (a játékban használt pénz) kellesz lecsengetni. A frissítés mintegy húszórányi új játékteret tartalmaz, az összes lokációban, de a legtöbb újítás az orkok szintjén várható.

A történet nem bonyolódik túl, Kurog király kéri a lovagok segítségét a citadella felépítéséhez és az orkok nagyságának visszaszerzéséhez. A küldetések mellett, próbatételeken is részt vehetünk, ahol egyedül, vagy csoportokba verődve kell 6 főellenséget legyőzni, amiért különböző bónuszok járnak. A játékosok felszerelése és a skinnek is bővülnek. Akit érdekel a megjelenés előtt a frissített játék, már most csatlakozhat a tesztszerverre és kipróbálhatja az újításokat.

Dagor 4.0 motor a War Thundernek

A Gaijin fejlesztőcég, új motort szerkesztett a népszerű akciójáték alá. Az új programrendszer lehetővé teszi a lövések okozta sérülések pontosabb kiszámítását. Ezzel együtt a környezet grafikája is jelentős fejlődésen ment keresztül, sokkal realisztikusabbá vált. Az új motorral a tankok már az épületeket is le tudják rombolni, ezzel nem csak a játékélmény változik, de a lerombolt tereptárgyak helyén saját bunkereket is tudunk építeni. Mostantól a szélerősség befolyásolhatja a játékmenetet, úgy ahogyan az a valóságban is történne.

Jó játékot.

Feladványok a Ludus csoportban

2015.07.11. 19:15 - Homo Ludens

ludus.jpgA Facebookon a legutóbbi asszociációs sorozatok kedvéért indított csoport éli a maga életét: 5-6 igen aktív tag rendszeresen készít és ad fel feladványokat. Olykor én is jelentkezem olyannal, amelyik nem kerül ki a blogos játékhelyekre. Most ezekből jön itt néhány:

Római óvodáts

 • A megfejtés egy művész neve

Tromf Nádasdy Ádám kezében

 • a megfejtés egy JA-vers címe

Cinkelt kártyákkal játszik Ádámka, erről kapta nevét a szakcsoport

 • Egy közismert vers címe a megfejtés

>>

Hármasugrás - szabályok, páldamegoldás

2015.04.12. 19:13 - Homo Ludens

osszerakosHámasugrás

- Újabb feladványok

Új feladványsorozatot indítottam. A egyes fejtörők Tizenhat tonnát raksz c. blogomban jelennek meg, katt a fenti címre a legújabbak lehívásához. Alább a szabályok és egy példamegoldás.

operatív színtér: Ludus csoport a Facebookon

A játék menete

Információként megadom három alkotó (esetleg előadó vagy főszereplő) nevét. Ezzel egy-egy ismert  (legtöbbször irodalmi) mű címére utalok.

 1. A címekben szereplő 1-1 kifejezéssel egyesével szóösszetételt kell képeznetek. (Toldalékkorrekciók lehetségesek!)
 2. A  hozzáadott szavakból egy hármas szóösszetétel rakható össze (igekötős szavakkal itt most nem játszunk). {Lásd lentebb a Kiegészítéseket és Alapfeltevéseket is.}

Megfejtésként a háromszorosan összetett szót várom a Facebookon: Privát üzenet BDK-nak.

Példamegfejtés:

 • Marcel Proust
 • Jack Kerouac
 • Ernest Hemingway

Az asszociáció menete

Első ugrás:

 • Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában > IDŐ
 • Jack Kerouac: Úton > ÚT
 • Ernest Hemingway: Búcsú a fegyverektől > FEGYVER

Második ugrás:

 • IDŐ > IDŐGÉP
 • ÚT > KOCSIÚT
 • FEGYVER > FEGYVERGYÁR

Harmadik ugrás – MEGFEJTÉS:

 • Gépkocsigyár

Kiegészítések:

 • A magyar helyesírásban az egybe- és különírás gyakran vita tárgyát képezi, így egyéni felfogásunkat félretéve ezúttal fogadjuk el mértékadónak az MTA helyesírási online szoftverét, és tekintsük úgy, hogy játékunkban hármas szóösszetételnek számít az, amelynek elemeit ha a http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/kulegy webhelyre egyesével begépeljük, akkor javaslatként egybeírt szót kapunk – akkor is, ha ez nem az első javaslat. (A kötőjeles írásmód is egybeírásnak számít!)
 • Alkotók helyett esetenként lehet, hogy előadók vagy főszereplők nevével fogok a műcímre utalni (ezek gyakran jellemzőbbek a műre, mint maga az alkotó)
 • A műcímben a kulcsszó nem feltétlenül tiszta formájában fordul elő: lehet ragozott (mint fent: úton > út), jelzett, képzett alakban; előfordulhat továbbá szóösszetételben is.
 • Mint jeleztem: a nyelvi szabálytól eltérően igekötős szavakat ebben a játékban nem használunk.

Figyelem!

Alapfeltevések

A megfejtés fordított sorrendjében haladva:

 1. Alapfeltevés, hogy a megfejtésül szolgáló hármas összetételek nemcsak szabályosak, hanem széles közben ismert, gyakran használatos állandósult kifejezések és nem valami különlegességet neveznek meg. Tehát nem a kabátzsebszösz és a csótánylábficam, de még csak nem is a haranglábácsolat vagy perzsaszőnyeg-tisztító kategóriájába tartoznak, hanem ezeknél szokványosabb, közhasználatú kifejezések, mint például a közteherviselés vagy az ökörkörömpörkölt, netán az iparitanuló-képzés (hogy a mozgószószabály szerinti írásmód is kapjon itt reprezentációt)
 2. A középső lépésben a műcímekből kivett szóval képzett kettős összetételek szintén általánosan használt kifejezések, tehát nem zsanérsikoly és nem búvárfing, hanem ajtónyikorgás és gázbuborék.
 3. A feladott szerzők és műveik lehetőleg szintén eléggé ismertek. Ha a szerző igen jelentős, népszerű, „híres”, akkor persze valamivel mélyebbre mehetünk az életműben, de ha a szerző esetleg kevésbé élvonalbeli, akkor viszont a műve az ismertebbjei, jelentősebbjei közé tartozik (legtöbbször életrajzában főbb művei között felsorolt alkotás). Ha ettől mégis eltérek, akkor a szerző neve után még valamilyen pótlólagos infót is megadok (pl. műfaj, megjelenés módja, ideje)

Kérem a játékostársakat, hogy a fentiekből kiindulva kerüljék mind az alig ismert, kiguglizott  műcímekkel való operálást, mind a mondvacsinált, esetleges szóösszetételeket – az erőltetve kihozott és összerakott megoldásokat nem fogom elfogadni – de az enyémtől eltérő kifogástalan alternatív megoldásokat persze örömmel veszem és pontozom.

Pontszámok – Súgások

Súgás előtt

 • A feladványsorozat célja maga a játék és a fejtörés, de emellett pontverseny is folyik.
 • A feladványt segítség nélkül megfejtők a maximális pontszámban részesülnek. Egységesen 5 pont jár a megfejtőnek, akár az általam elrejtett hármas szóösszetételt fejtette meg, akár részemről hibátlannak tartott alternatív megoldást talált (erről bővebben alább).

Alternatív megoldások

Minden bizonnyal lesznek az enyémtől eltérő kifogástalan megfejtések – és kifogásolhatók is.

 • ha nincsenek aggályaim (vagy csak enyhék) akkor elfogadom az alternatív megfejetést – és jár az 5 pont
 • ha elfogadom, de fenntartom, hogy ez egy aggályos megfejtés, akkor 2 lappangó pontot feljegyzek magamnak – ezt a játékos akkor kapja meg, ha a játék végéig nem talál jobb megfejtést
 • ha az alternatív megfejtést túlságosan erőltetettnek találom, akkor nem fogadom el és nem jár érte pont (ilyen döntés csak szubjektív szempontok alapján történhet, igyekszem a szigorúság és engedékenység között félúton maradni)
 • Minden játékos csak egyszer, a legtöbbet érő megfejtéséért kap pontot

Súgások

 • A közzétételtől számítva nagyjából 24 óránként legalább 2, legfeljebb 4 segítséget adok. (Ezek nem mindig a sorok sorrendjében következnek, és nem is feltétlenül csak 1-1-sorra vonatkoznak – mindig külön jelzem, hogy mire.)
 • Minden súgás után 1-1 ponttal kevesebb jár az új megfejtőknek.
 • A súgás(ok) után csak olyan alternatív megfejtést fogadok el, amely a súgásban közölt információnak is megfelel (pontozása azonos a nem alternatívval)
 • Az aggályosként ugyan, de elfogadott alter megoldásokért az első súgás után 1 lappangó pont jár, a második súgás után kételyes megoldásnak már nincs értéke

CSOR - CSO - CS

2015.02.19. 18:18 - Homo Ludens

osszerakos.jpgEbben a feladványtípusban egy-egy szóra, kifejezésre, fogalomra kell asszociálnotok az információként megadott sorok sorrendjében úgy, hogy kiegészítitek őket néhány eléjük vagy mögéjük írt betűvel. A kiegészítésekből egy nevet rakhattok össze (példát >>itt találtok).

Asszociáljatok tehát olyan szavakra, amelyek az alábbi fogyó betűhaladvány  elemeinek kiegészítésével jönnek létre.

CSOR
CSO
CS

Megfejtésként a kiegészítésekből összeillesztett nevet kell beküldeni Facebook-üzenetként: Privát üzenet Balla D. Károlynak

1. súgás (a második sorhoz): A szláv mitológia sötét alakja, Csernobog isten fia

2. súgás (az első sorhoz): Kossuth-díjas magyar költő, 1916-1995.

3. súgás (a harmadik sorhoz): Kossuth-díjas festőművész, 1865-1961

Megfejtés:

>>>>

>>>>

BARTÓK

mert:
CSORBA
CSORT
CSÓK

A súgásokban:  CsortCsorba Győző, Csók István

Alternatív megfejtés (a megfejtők bukkantak rá):

DANTE - csorda, csont és CSE (csillagászati egység)

Gratulálok a megfejtőknek és köszönöm a játékot!

Az aktuális feladványokról itt értesülhettek: Ludus csoport a Facebookonsüti beállítások módosítása